Věci veřejné jsou B-tým pražské ODS

7. 05. 2010 0:00:00
Vážení občané, dovolte mi, abych reagoval na množící se spekulace ohledně údajného jednání o koalici na komunální úrovni s místní ODS Praha 11.

Rád bych Vás ujistil, že nejsme v žádném kontaktu, nevyjednáváme a ani neuvažujeme o koalici s představiteli za ODS Praha 11 v čele se současným starostou Daliborem Mlejnským a radním MČ Praha 11, radním ZHMP a poslancem Jiřím Janečkem. Ti reprezentují místní nedemokratickou a levičáckou organizaci ODS Praha 11. Levičáckou proto, že zakládají řadu městských akciových společností a v.o.s. jako: OPBH Praha 11 a.s. (v obchodním rejstříku pod firmou 1. Jihoměstská a.s.), Kulturní Jižní Město o.p.s., Jihoměstská majektová a.s., Jihoměstská parkovací a.s., Sportovní Jižní město, o.p.s., Jihoměstská sociální a.s. Komunisté a jiní centrální plánovači a zastánci názoru, že vše má řídit a spravovat stát, musí nad těmito kroky radnice jásat.

ODS v Zastupitelstvu omezila možnost přihlašování zastupitelů do diskuse v bodu „Dotazy, připomínky a podněty členů zastupitelstva“. Jejich přihlašování do diskuse na jednání Zastupitelstva je možné již jen písemně. Navíc toto omezení dokonce zdokonalili natolik, že se již neotevírá rozprava vůbec.

Za zmínku stojí i jejich projekt „zastřešení dálnice“. Na takto vzniklém prostranství by měla vzniknout zeleň a sportovní plochy. Rozpočet takovéhoto projektu by ovšem položil i švýcarskou ekonomiku a s podobnými nesmyslnými projekty se lze setkat snad jen v Severní Koreji. Doufám, že ODS poslance Janečka v jeho megalomanských úmyslech zarazí.

O Praze 11 lze také bez sebemenších pochyb říci, že se zde jedná o nepotismus. To je označení systému obsazování funkcí, v němž jsou preferováni příbuzní (nebo obecněji přátelé či další např. obchodně spřízněné osoby) proti ostatním, nezřídka lépe kvalifikovaným kandidátům. Řada koaličních i opozičních zastupitelů například zasedla v představenstvech a dozorčích radách výše uvedených městských společností a jsou tak na vedení radnice finančně závislí, což je i konflikt pro jejich činnost jako zastupitelů, kteří mají Radu kontrolovat.

Za poslední tři roky zvládli radní z ODS a ČSSD utratit všechny prostředky z privatizace bytového fondu, tedy cca 800 mil. Kč. Tyto peníze předchozí rada Městské části Praha 11, které jsem byl členem, pečlivě našetřila na investice významného charakteru jako například nová radnice, výstavba parkovacích domů nebo plavecký bazén. Z těchto plánovaných investic se ale zatím žádná nerealizovala a to i přesto, že ODS před volbami slibovala a garantovala realizaci některých projektů do 3 let. Pamatujete si na hesla ODS „Vodní svět do 3 let – GARANTUJEME“? Takto bude muset Praha 11 realizovat projekt s jinými investory a mám obavu, aby to nedopadlo jako výstavba haly SAZKA, nebo projekt Opencard. Mohlo by se také stát, že na tomto projektu městská část zbankrotuje. Vždyť aquapark v Průhonicích je vzdálený jen pár minut jízdy autem.

Zajímavé je, kolik zakázek má bezpečnostní agentura ABL od radnice na Praze 11. Otázkou je kolik dala bezpečnostní agentura ABL sponzorských darů pro Věci veřejné. Je již všeobecně známé personální propojení mezi ABL a Věcmi veřejnými nejen na Praze 1, ale i mezi panem Vítem Bártou z ABL a panem Daliborem Mlejnským na Praze 11. Další propojení mezi ABL a ODS mohu doložit citátem ze stránek firmy ABL: „ABL bylo již podruhé odborným garantem na Leadership Akademii ODS v Chrudimi, kde ABL bylo nejen sponzorem tohoto setkání vrcholných politiků ODS, ale zástupci firmy se také účastnili odborných diskuzí na téma bezpečnosti. Vít Bárta představil Antikorupční program ABL. V Chrudimi se problematika korupce prezentovala na konkrétním příkladu Třebíčské radnice, který byl začátkem roku značně medializován. Starosta Třebíče Ivo Uher vysvětloval účastníkům pozadí celé kauzy a poukázal na moc médií“. [Zdroj: http://www.abl.eu/abl-na-leadership-akademii-2008-v-chrudimi-1404036263.html] Pan Vít Bárta také společně s panem starostou Prahy 11 vystupuje na protikorupčních konferencích, např. na konferenci „o podnikové bezpečnosti“ konané 11. dubna 2006.

Závěrem se vrátím k možné koalici s ODS. Je pravdou, že bychom po parlamentních volbách rádi v poslanecké sněmovně spolupracovali s ODS. To ale již neplatí o Praze 11. Jsem toho názoru, že to není TOP 09 Praha 11, která se na Jižním Městě chystá na koalici s ODS, nýbrž právě Věci veřejné. Toto spojenectví pražské ODS a Věcí veřejných se již prakticky realizovalo na Praze 1, kde pomohli Filipu Dvořákovi odvolat starostu Hejmu a dosadit jej do funkce starosty Prahy 1.

Autor: Jan Vašíček | pátek 7.5.2010 0:00 | karma článku: 12.49 | přečteno: 1445x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 185 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 593 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 525 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1287
Ekonom, narozen v Praze v roce 1973. Absolvent České zemědělské univerzity v Praze a Vysoké školy finanční a správní. V současné době pracuje ve veřejném sektoru.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...