Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

26. 5. 2010 23:10
Nemáte pravdu

Vždyť ten "čtvrtý kvadrant", za cizí peníze pro cizí lidi, funguje i ve většině soukromých firem. Třeba i v tom zprivatizovaném Telekomu. Pokud se korupci a neefektivnosti dokáže bránit soukromý sektor, dokáže se stejnými metodami bránit i stát.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

26. 5. 2010 12:55
karma

teorie 4 kvadrantů je zajímavá a hodně na ní je asi pravdy. Pěkný článek. Ať se Vám daří.:-)

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

26. 5. 2010 12:02
Pěkné, jen mi vysvětlete jedno:

co děláte v TOP09, straně silně proevropsky orientované. EU se celá nachází ve vašem čtvrtém kvadrantu a korupci už ani nemusí rozlišovat od nekorupce, protože přerozdělované sumy jsou gigantické a zavazují vděčností davy lidí, kteří evropské dotace vůbec nepotřebují, ale každá koruna se přece hodí....Rv

-

Kdo myslíte, že řekl tuto větu: "Dobročinnost a ekonomie jsou neslučitelné v každém případě. Kdokoli si chce hrát na dobrodince, ať tak činí za vlastní peníze." ;-)

0 0
možnosti

Stanislav Ševeček

26. 5. 2010 12:55
Re: Pěkné, jen mi vysvětlete jedno:

Pane Edmunde, přidávám se k Vám a dodávám:

   Vzhledem k tomu, že v "prvním sektoru", kde vydělávají a utrácejí pouze >svoje peníze<, žije jenom třetina občanů s volebním právem (o tom, že šedesát procent populace sou prostě pitomci nemluvě), lze se důvodně domnívat, že švédsko-řecký prohraný zápas je za dveřmi.

0 0
možnosti
MB

MacX

26. 5. 2010 11:39
Korupce očima ideologa

Správně píšete, že korupce se týká sféry, kde lidé rozhodují o cízích penězích ve prospěch (či neprospěch) cizích lidí. Nesprávně píšete, že se to týká státní správy, protože se to týká i soukromých firem. Týká se to těch soukromých firem, které jsou příliš velké, než aby v nich o penězích rozhodovali vlastníci, resp. rozptýlení akcionáři. Neboli, ačkoliv se váš text tváří jako populárně odborné pojednání o korupci, jde o ideologickou manipulaci.

0 0
možnosti
JH

ExPat

26. 5. 2010 13:52
Re: Korupce očima ideologa

Vase logika ma problem: Pokud takto hospodari soukroma firma, je odsouzena k zaniku, a je jedno jak je velika. Mohl bych uvest mnoho prikladu, Vy jiste take. Proc se tomu tak dnes nedeje, proc tyto firmy dale pokracuji v "krasojizde" je protoze Janosici rozhodli ze tyto firmy jsou "too big to fail". Jisteze, pokud by tyto velke firmy byly ponechany osudu, krize by byla pravdepodobne horsi. Nicmene z krize by se zrodila nova, zdrava ekonomie, zatimco "bailouts" povedou jen k vice a vetsim "bailouts" - uzavreny kruh ekonomie kde firma spoleha ze ji novu a znovu nekdo vykoupi, samozrejme z penez danovych poplatniku. Takze jsme zase na zacatku - problem velkeho governmentu.ovladaneho Janosiky. Autor tohoto prispevku i Milton Friedman maji pravdu, a realita dnesniho sveta ji potvrzuje. V Cesku, v Recku, i zde v USA.

0 0
možnosti
BS

boblanek

26. 5. 2010 11:25
Za korupci u nás mohou "friedmanovci",

0 0
možnosti
BS

boblanek

26. 5. 2010 11:29
Re: Za korupci u nás mohou "friedmanovci",

kteří ho obrátili naruby: Klaus a spol. Friedman říkal, že liberální

ekonomie je možná jen tam, kde je morálka a pořádek. A ty u nás po

Listopadu rozhodně nebyly.

0 0
možnosti

Dr No

26. 5. 2010 11:19
Myslím, že u nás už ani nejde

o "klasickou" korupci. Klasická korupce, kdy více zájemců uplácí, aby dostali zakázku, se dá s trochou nadsázky také nazvat tržním jednáním. U nás už jsme dál. Řekl bych, že většina akcí, při nichž jsou utráceny erární peníze, je už primárně motivována tím, aby z nich patřičný úředník (a ti okolo) měl také něco pro sebe. Zakázky jsou už v počátku určeny pro konkrétní subjekty, se kterými mají úředníci vytvořeny nějaké vztahy, takže je zcela minimální riziko, že to praskne. Navíc v tom jedou nejspíš všichni, takže se nenajde žádný člověk bez másla na hlavě, který by mohl ukázat prstem. Tenhle Augiášův chlív nemá řešení - jedině totální krach státu.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS