Diskuse

Zaveďme školné, ale jen u některých oborů!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

Mareš

10. 5. 2010 10:43
Zavedení školného by bylo výhodné i pro stát – ročně by ušet

ušetřil asi dvě miliardy korun, které by mohl nalít do Afgánistánu.R^ Já říkám YEA R^ 

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

8. 5. 2010 18:29
problemem je nizka kvalita

VS by se mely soustredit na kvalitu, ne na odhaneni talentovanych chudych studentu.

To znamena: opet zavest prijimaci zkousky, nefinancovat podle poctu hlav, zrusit pseudoskoly apod. Proste vratit se k systemu ktery dobre fungoval drive. Nemeli by jsme sice polovinu populace s glejtem ale VS by pak byla zarukou neceho, ne jen ze mel papinek dost penez.

0 0
možnosti
MB

MacX

8. 5. 2010 11:09
No, velmi opatrně s tím...

No, návrhy, aby stát podporoval primárně obory, v nichž se absolventi dobře umísťují, je sice pěkný, ale nerealistický. Do opravdu tvrdé predikce toho, jak se bude vyvíjet trh práce za 5-10 let, nikdo rozumný nepůjde. Dělal jsem na to diplomku, takže o tom trošku vím. To si žádný skutečný odborník nevezme na triko, aby se pokoušel tohle předvídat a hodnotit to podle momentální situace je úplný nesmysl, za pár let to může být jinak a najednou máte mraky absolventů, kterým jste něco poradil a ekonomika se mezitím pohla úplně jinam.

Např: nikdo neví, co s trhem práce v oblasti IT udělají statisíce absolventů, které začínají chrlit technické vysoké školy v Číně a Indii. Klidně se může stát, že se u nás za pár let uživí jen lokalizátoři software, vyvíjeného někde na východě. 

Nezapomeňte: dnes se něco zjistí, za rok se to rozhodne, za další rok dva se nakoncipují obory, pak pět let studia, takže absolventi vám vylezou nejdřív za 7-8 let po tom, co jste zjistil, že je ten obor potřeba..:-)

0 0
možnosti
A

Amoniak

8. 5. 2010 11:49
Re: No, velmi opatrně s tím...

Ano, možná že časem značná část IT odborníků bude těžko hledat užitečné uplatnění. Ale podívejte se na produkci třeba FSV UK. Jestli bude nějaký užitek z každého desátého tak je to moc - zbytek se leda tak přisaje k nějakému zdroji veřejných prostředků.

0 0
možnosti
B

beda24

8. 5. 2010 10:48
školné

1.pokud něco bude posuzovat komis tak je to cesta do pekla

2. ony technické školy mají trochu jiné nároky na vybavení (laboratoře ..) než třeba studium pomoci vyloučeným skupinám

0 0
možnosti
D

duhastrecht

8. 5. 2010 7:01
Pitomost, autore,

USA například mají opravdu placené VŠ školství, nic to nevyřešilo, mají spoustu absolventů "vědeckých" oborů typu gender, religionistika, kulturologie, afroamerická studia apod., fantastické množství advokátů, novinářů a psychologů, kteří dohromady spolu nic užitečného své zemi nepřinášejí, mimo organisování obamovských revolucí dnes,  "mírového" hnutí v 60.letech, o nesmyslných a nestoudných "zákonech ani nemluvě. Mimochodem o tom, že vysokoškolák má nejnižší plat (často mnohem nižší než řadový dělník) právě první leta praxe nemáš páru, viď.

0 0
možnosti
JV

JanVašíček

8. 5. 2010 15:26
Re: Pitomost, autore,

Důkazem mého tvrzení může být žebříček úspěšnosti nejlepších 500 univerzit z celého světa nazývaný „Academic Ranking of World Universities“. Tento žebříček vyšel z důkladné, dva roky trvající práce univerzity Jiao Tong v Šanghaji, na níž určili pro rok 2005 - 500 nejkvalitnějších škol světa. Mezi nejlepších deset vysokých škol

světa patř v té době patřilo: 1) Harvard (USA) 2) Stanford (USA) 3) Kalifornia Institute of Technology (USA) 4) Berkley (USA) 5) Cambridge (Velká Británie) 6) Massachusetts Institute of Technology (USA) 7) Princeton (USA) 8) Yale (USA) 9) Oxford (Velká Británie) 10) Columbia (USA)  Naše „Karlova Univerzita je ve skupině 301-350. Více na http://www.arwu.org/  - jsou tam i aktuální žebříčky za rok 2009. Když vedle sebe dáte výsledky, počty patentů, schopnost tvořit inovace, atd. tedy to co dělá "zisk, přidanou hodnotu", tak s Vámi nemohu souhlasit.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

8. 5. 2010 3:56
jaky

zajem statu? To snad mohlo platit za totace, ale dnes prece zadny zajem statu v oblasti vzdelavani byt nemuze. O tom musi rozhodnout prece trh.

0 0
možnosti
K

Kru.El

8. 5. 2010 1:02
Školné

Které veřejné vysoké školy „produkují“ velký počet nezaměstnaných absolventů, jejichž znalosti a schopnosti neodpovídají požadavkům profesního trhu?

Z článku jsem nepochopil, jestli by se tedy školné využilo k celkovému snížení výdajů na vysoké školství anebo by jen došlo k jejich přerozdělení.

Jinak věčné studenty mají i soukromé školy a jsou ještě neodbytnější, protože si tu srandu sami platí.

0 0
možnosti
JV

JanVašíček

8. 5. 2010 15:38
Re: Školné

Tam, kde by se zavedlo školné předpokládám začne platit, jak říká F.A Hayek - neviditelná ruka trhu (dostal za to Nobelovu cenu) a někteří uchazeči si to rozmyslí.  Tam kde je málo uchazečů se přispěje více peněz a sníží se spoluúčast studentů a tím se přihlásí více studentů a po čase vznikne rovnováha. Tedy rovnováha nevznikne, ale mělo by to k ní oscilovat. Tím, že se do systému dostane regulátor "peníze" se systém již může postupně směrovat k rovnovážnému stavu - viz. ekonomie - rovnováha ve výrobě, rovnováha ve spotřebě, krabicové schema, paretovo optimum. Bez peněz to nepůjde  - neboť cena je nenahraditelným přenositelem informace o dosažené rovnováze mezi nabídkou a poptávkou.

0 0
možnosti
MS

Městečko strašení

8. 5. 2010 0:58
Pán

Asi nechápe, že exotická dovolená jsou prožrané prachy a to ještě mimo republiku, ale vzdělání je investice do budoucna. Bůh ochraňuj lid této země před takovýmito nedouky, kteří by měli zasednout ve sněmovně. 8-o

0 0
možnosti
A

Amoniak

8. 5. 2010 11:07
Re: Pán

Je vcelku jedno zda někdo utratí peníze za dovolenou nebo za studium. Důležitý je výsledek. A přiznejme si - najdeme dost studijních oborů jejichž absolventi těžko  někomu přinesou užitek.

0 0
možnosti
BR

Stobka

8. 5. 2010 0:23
Ale běžte, jste tak hloupý nebo spíš naivní?

Tady hodně dlouho nebude vzdělání vydělávat. Jako všechno ostatní se prachy ztratí v nepřehledném syytému a pro školy nezbude skoro nic, kvalitnější to pro studenty nebude, zato nedostupné určitě pro velkou většinu chytrých děcek z obyčejných rodin. Vláda to nedotáhne do konce, nad úvěry nezajistí žádný dozor a jen předhodí studenty  nenažraným bankám, aby je vydíraly. Proto to bankovní lobby přece prosazuje, tak jako se dělá u nás veškerá politika, ne pro lidi, ale pro pár zbohatlíků.

0 0
možnosti
J

Jxyz

8. 5. 2010 0:17
To jsou nesmysly

Mel jste se ve skole lip ucit at tak blbe neplacate :-(

0 0
možnosti